Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü çok yönlü eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediyor.
Ormancılık Bölümü, Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı 2023-2024 Güz Yarıyılı Toprak İlmi Dersi kapsamında, dersin sorumlu öğretim üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Bahar DİNÇ gözetiminde, 51 öğrencinin katılımıyla, 16 Kasım 2023, Perşembe günü 12:00-17:00 saatleri arasında bir arazi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu arazi uygulaması, Gümüşhane-Trabzon karayolu, Harşit Vadisi boyunca ve aynı karayolunun 12. kilometresinden kuzeye ayrılan, 4 kilometrelik yol güzergahını takiben ulaşılan Karaca Mağarası mevkiinde gerçekleştirilmiştir. Arazi uygulaması kapsamında, aşağıda kısaca özetlenen bölgeye ilişkin ekolojik ve jeolojik değerlendirmeler yapılarak, yetişme ortamı ve toprak özelliklerindeki değişimin vejetasyon üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir.
Toprak, tüm bitkisel ürünlerin kaynağı, yer altı servetlerinin ambarı, birçok organizmaların konutu, tüm canlı ve cansız varlıkların yaşam kaynağı ve barınağıdır. Bu bakımdan seçilen Gümüşhane-Trabzon karayolu güzergahı, Harşit Çayı boyunca devam eden ve dere vejetasyonu hâkim türlerinin de görüldüğü önemli bir rota özelliği taşımaktadır. Ayrıca Harşit vadisi eteklerinden yukarılara çıkıldıkça, topoğrafik ve fizyografik faktörlerin etkisiyle değişen toprak özelliklerinin, beraberinde bitki örtüsünde ve tür değişiminde nasıl etkili olduğunun anlaşılması açısından oldukça faydalı bir uygulama sahasıdır. Bu özelliklerinden yola çıkılarak, Toprak İlmi dersi kapsamında gerçekleştirilen bu arazi uygulamasında, çeşitli anakayalar ve anamateryaller, coğrafi mevki, yeryüzü şekli, iklim ve canlıların etkisiyle belirli bir sürede oluşan ve bu sayılan faktörlerin etkisiyle zaman içinde gelişen, değişik fiziksel ve kimyasal ayrışma olayları, yeniden teşekkül olayları ve yer değiştirme olayları ile kendine özgü bir çok özellikler kazanmış olan toprağın değişimi gözlemlenmiş, ele alınan konular pekiştirilmiş ve görsel manzaralar eşliğinde ekolojik ve jeolojik bilgilendirme ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Ayrıca, bölgenin çok önemli bir jeolojik oluşumu olan ve 1996 yılında turizme kazandırılan Karaca Mağarası ziyaret edilmiş ve bulunduğu alanın yüksek rakımlı ve çevresi açık olması nedeniyle, geniş bir perspektifle, yetişme ortamı özelliklerindeki değişim ve bitki örtüsündeki gelişimin etkileri değerlendirilmiştir. Karaca Mağarası, Gümüşhane İli, Torul İlçesine bağlı, Cebeli Köyü, Karaca mahallesi sınırlarında, şehir merkezinden 17 km uzaklıkta ve 1550 rakımda yer alan Karstik yapıda bir mağara olup, Jeolog Şükrü Eroz tarafından 1990 yılında ilk tanıtımı yapılmıştır. Yaklaşık 15 milyon yıl önce oluştuğu düşünülen ve Dolomitik kireçtaşları içerisinde gelişen mağara, damlataşı oluşumları bakımından oldukça zengin oluşu, bununla birlikte, mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, ayrıca mağara gülleri damlataşı havuzlarının kenarlarından hatta havuzlardan çıkan küçük dikitler öğrencilerimizi oldukça etkilemiştir.
Gerek durak noktalarında yapılan incelemeler gerekse araçla yolculuk esnasından gerçekleşen bilgilendirme ve değerlendirmelerle arazi uygulaması tamamlanmış ve son durak noktamız olan Üniversite ana yerleşkesi, Rektörlük Binası önünde alınan toplu fotoğraf ile bu gezi sonlandırılmıştır.